Kökskniven – Ditt vapen i köket
Kökskniven – Ditt vapen i köket

Att bära det rätta vapnet i köket

Att tala om formgivning och design är ett stort område, vilket gör att du i stort sett kan ta vilken produkt eller tjänst som helst. Allt har idag en viss form och design. Detta är då många gånger för att det ska bli en produkt som antingen är komfortabel eller som har en bättre utformning för att kunna användas effektivt. Ett bra exempel på detta är kökskniven. Det första som de flesta ser till när de ska välja en kniv är att den ska vara skarp och ha ett kraftigt samt stabilt blad. Jo, naturligtvis är detta mycket viktigt för en knivs funktion i köket, men det är långt ifrån allt. Av den anledningen finns det olika benämningar på de knivar du kan välja. Här är de två stora områdena den vanliga kökskniven eller så slår du på stort och väljer det som kallas för kockknivar.

Skillnaden på dessa typer av knivar är otroligt stor. Precis som du förmodligen redan har gissat så handlar det återigen om formgivning och design. Naturligtvis kommer det också att handla om kvalitet och material som används vid skapandet av dessa knivar. Detta är egentligen alltid något som går hand i hand med formgivning och design. Om kvaliteten på de material som används inte håller måttet så kommer de flesta produkter som skapas aldrig att nå varken status eller popularitet på marknaden. De bästa kockknivarna som även du med fördel kan använda i köket, kommer du många gånger att se användas i kocktävlingarna på TV. Här får nästan alltid de som tävlar ett set med knivar i det första programmet.

Knivar indelas i många olika grupper

För att bättre förstå hur mycket formgivning och design påverkar de knivar du väljer att använda i köket, så måste du förstå hur de fungerar. Detta gör du snabbt om du ser till designen på knivar för olika sorters arbete i köket. Här finner du det som kallas för brödkniv. Denna har då försetts med en tandad och skarp egg, som då lämpar sig för att skära brödet i skivor utan att det faller sönder. Efter det så har du ett exempel som filékniven, vilket ofta specifikt syftar på att skära i fisk. Filékniven kännetecknas av ett tunt blad som ofta är lite böjt och relativt smalt. Denna form har då skapats för att göra användningen av denna kniv optimal för det användningsområde den har tillverkats för. Som du då snabbt ser så är formgivning och design också mycket viktig då det gäller valet av ett av de viktigaste redskapen du använder i ditt kök.